درباره سری نخست ضبط آثار جناب دماوندی
در سال 1291 خورشيدي، همزمان با تثبيت دولت مشروطه و خنثي شدن طرح بازگشت نيروهاي محمد علي شاه، رونق نسبي آهسته آهسته به کسب و کار بازگشت و کمپانيهاي خارجي وارد بازار کشور شدند. گرامافون رکورد يکي از شرکتهايي بود که پيشتر در سال 1284، نخستين نوبت ضبط صفحات تهران را با 216 اثر به پايان رسانده بود. اين کمپاني قصد داشت تا از طريق استوديو تجارتخانه موسيو هامبارتسوم هايراپيان ضبط سري دوم خوانندگان ايراني را آغاز کند. بنابراين از نوازندگان و خوانندگان برجسته کشور براي ضبط آثارشان بر روي صفحات سنگي 78 دور دعوت به عمل آورد. جناب دماوندي يکي از همين خوانندگان بود.
چون ضبط در آن دوره به شيوه مکانيکي و با استفاده از يک قيف بزرگ مخروطي شکل انجام ميشد، نوسان در کيفيت آثار کاملاً مشهود است و دقيقاً به همين دليل خوانندگان دعوت شده بايد با صدايي در اکتاوهاي بالا يا اصطلاحاً زير (با فرکانس بالا) اجرا ميکردند. بنابراين اکثر افراد از بين بانوان يا آقاياني انتخاب ميشدند که صدايشان امکان اجراي اکتاوهاي بالا را داشت. تمام آوازهاي جناب دماوندي نيز در اين مجموعه به همين شکل ضبط شدهاست.
در کل نوزده آواز از اين خواننده توسط شرکت گرامافون ضبط شد و براي تکثير به کارخانه اي در شهر ريگاي روسيه ارسال گرديد. ميرزا حسينقليخان فراهاني، ميرزا حسين خان اسماعيلزاده، ميرزا اسداله خان اتابکي و علياکبر شهنازي نوازندگاني هستند که جناب دماوندي را در سري اول ضبط آثار او همراهي کردهاند.
نوازندگان این سری که جناب دماوندی را همراهی کرده اند

میرزا حسینقلی خان فراهانی
نوازنده تار

میرزا حسین خان اسماعیل زاده
نوازنده کمانچه

علی اکبر خان شهنازی
نوازنده تار

میرزا اسدالله خان اتابکی
نوازنده تار

لیست پخش سری اول آواز های جناب دماوندی
ضبط شده در سال 1291 خورشیدی